Excursies

Onder begeleiding of er zelf op uit

Al sinds jaar en dag organiseren of ondersteunen de Vrienden excursies naar historisch interessante plekken in Wijchen en omgeving. Daaronder vallen kastelen, kloosters, musea, archeologische vindplaatsen, Romeinse, Merovingische en Vroeg-Middeleeuwse rondjes, lopend, op de fiets of met de bus. Op deze pagina vindt u suggesties voor zelf of begeleid te ondernemen wandel- en fietstochten.

De Kelten Onder Ons

 Op 15 april 2023 organiseren Wim Kattenberg en Ben Teubner de wandelexcursie ‘Op zoek naar de IJzertijdbewoners’. Start om 14.00 vanaf het kasteel, vervolgens via de Molenberg langs een aantal daar omheen gelegen vindplaatsen en weer terug naar het museum, waar enkele belangrijke vondsten worden getoond. Duur wandeling ca. 45 minuten, duur museumbezoek ca. 20 minuten. Tussendoor koffie en thee verkrijgbaar.

Historische wandeling Wijchen en Museum Kasteel

Tijdens de historische wandelingen te voet, in het verleden meermaals georganiseerd door Museumconservator Ben Teubner en Vriendenbestuursvoorzitter Wim Kattenberg, vormt een bezoek aan de permanente collectie van ons museum een vast onderdeel. In deze collectie bevindt zich bijvoorbeeld dit prachtige kralensnoer van de ‘prinses van Wijchen’, die rond het jaar 530, als dame van stand in het Merovingisch-Karolingische Rijk, werd begraven. Het sieraad werd gevonden in het Merovingische Grafveld te Wijchen.
Behalve deze fysieke wandeling kunt u ook digitaal een mooie tocht maken.

Historische excursie, ketting - Stichting Vrienden Museum Kasteel Wijchen
Sieraad ‘prinses van Wijchen’

Historische fiets- en wandelroutes

Fietsroute Bergharen

Fietsroute Leur-Woezik-Overasselt-Nederasselt-Leur

De start van beide fietsroutes is tegenwoordig, anders dan in de folders aangegeven, het Bezoekerscentrum Bakhuis in Leur.

Bakhuis Leur

Fietsroute ‘Nergens Veilig?’ beschreven in Nieuwsbrief 2002.juli

Start in de voortuin van Kasteel Wijchen; de fietstocht kent 20 staties, met als statie 18: de Kapelberg te Bergharen (bron bijgaande foto: Wikimedia/Havang CC-BY-SA 3.0)

Kapelberg

Wandelroute Hernen en Bergharen

Deze route heeft een lengte van 8 km en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Startpunt: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, Hernen. Tijdens de wandeling komt u o.a. langs kasteel Hernen, boerderij De Templet, weteringen, De Kapelberg en een tweetal kerken.

Kasteel Hernen, foto John Wennips

Wandelroute Vesting ‘t Genneperhuis

Deze route is ongeveer 5 km lang. Op de route o.a. Museum Het Petershuis in Gennep. U vindt een routekaart van deze en andere wandeltochten op de website van Vesting ’t Genneperhuis

Boerderij ijzertijd, Het Petershuis

Informatie over alle fiets- en wandelroutes in Gelderland vindt u op de website van
Geldersch Landschap en Kasteelen