Nieuws van de Vrienden

Nieuws van de vrienden

Op deze pagina plaatsen wij allereerst natuurlijk nieuws ten behoeve van de Vrienden zelf, maar ook nu en dan berichten die ons in ruimer verband interessant voorkomen, dit alles met inachtneming van onze doelstellingen.

Vrijwillersmiddag

11 juli 2021

Vrienden van Museum Kasteel Wijchen zijn er, naast de vaste donateurs, natuurlijk vooral ook in de vorm van vrijwilligers: de mensen die om niet werken in de Tuun, als gastheer/gastvrouw bij evenementen, in de bibliotheek, bij het opzetten van tentoonstellingen, als begeleider van festiviteiten voor kinderen, in de hoedanigheid van rondleider en ga zo maar door. Ter ere van hen was er 9 juli jl. weer een vrijwilligersmiddag en wel in de Tuun. Daar sprak directeur Rylana Seelen een woord van dank voor alle aanwezigen. Met name de trouwe diehards die al minstens 25 jaar hun bijdrage leverden, te weten Aleid Kamerman, Dies Wijlhuizen en Wim Kattenberg, werden in het zonnetje en de bloemen gezet.

Proficiat Ben Teubner

29 april 2021

Op Woensdag 28 april 2021 werd drs. Ben Teubner (68) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke eer werd hem online betoond door burgemeester Bruls van Nijmegen. De Vrienden feliciteren onze conservator en prijzen zich gelukkig met deze welverdiende aanwinst in de categorie ‘Bens Beauty’s’.

Emilia bouwde haar kasteel op de schouders van voorgangers

7 februari 2021

In zijn bijdrage ‘Had het huidige kasteel voorlopers?’ voor onze volgende Nieuwbrief van april vindt Wim Kattenberg, gestimuleerd door de renovatieve werkzaamheden aan ons kasteel, het nu tijd worden om zijn eigen vraag zwart op wit te bevestigen. Lees hier alvast het artikel in de Gelderlander d.d. 6 februari jl.

Foto Eveline van Elk

Op zoek naar de Bollenberg

13 november 2020

Onze voorzitter Wim Kattenberg is op zoek geweest naar de motteversterking de Bollenberg op de grens van Limburg en Duitsland vlakbij Echt-Susteren. Zijn queeste heeft alles te maken met het potentieel toegankelijk maken van de motte in Leur. U kunt er hier een tussentijds verslag van lezen.

De armband van Dreumel

09 oktober 2020

‘Op zondagmiddag 26 januari 2020 werd in de trouwzaal van Museum Kasteel Wijchen een bronzen prehistorische armband toegezongen. Een damesduo* zong tweestemmig een Duits melancholisch lied, voor een publiek van bijna 100 aandachtig luisterende deelnemers. De reden voor deze bijeenkomst was de officiële overdracht van de armband aan het museum. De vrienden van het Museum Kasteel Wijchen hadden het sieraad weten aan te kopen van de eigenaresse die het object – jaren geleden – had gekocht van de vinder H. Janssen. Met de overhandiging en uiteindelijke plaatsing in een eigen vitrine werd het – na bijna 30 jaar – voor iedereen mogelijk dit bijzondere sieraad met eigen ogen te zien en te bewonderen.’

Aldus de inleiding tot het artikel dat archeoloog dr. Liesbeth Theunissen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die ook de lezing hield, schreef voor het blad Metaaltijden…

* Duo Cute Eyes: Lucy Platvoet en Nicolien Beck (red)

Onze nieuwe folder is uit!

03 oktober 2020

Vormgegeven door Marie-Louise Hooymans, die zo ook de lay-out van de home page van onze website mee bepaalde.

De folder zal in een later stadium per post aan de Vrienden worden toegestuurd.

Lezing: Vroege Kastelen 1000-1300

01 oktober 2020

Deze voor 31 oktober 2020 geplande lezing, te houden door Peter Schut MA (archeologisch adviseur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), kan wegens de Coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Wij hopen u de lezing zodra het weer kan opnieuw aan te bieden.

Prijsverhoging lidmaatschap

29 september 2020

Tijdens de Bestuursvergadering van 25 september 2020 is besloten het jaarlijkse contributiebedrag voor de Vrienden te verhogen van € 10 naar € 12,50. Voor 2 personen of een gezin blijft het bedrag € 15
Dit besluit had het Bestuur graag voorgelegd aan de Ledenvergadering, maar door de Corona heeft die helaas geen doorgang kunnen vinden.